Tandvärk

Den vanligaste orsaken till tandvärk är inflammation i tandpulpan, sk pulpit. Pulpan är ett slutet hålrum inne i tanden som innehåller nervtrådar och blodkärl. Få kroppsdelar inehåller så mycket nervtrådar som en tandpulpa. Det är därför många patienter beskriver tandvärk som den värsta smärta de någonsin har upplevt. Inflammationen i tandpulpan leder i sin tur till att trycket i pulpan ökar eftersom det är ett slutet hålrum med fasta väggar. När tanden sedan utsätts för stimuli som tex värme, kyla, tryck etc uppstår en kraftig tandvärk.

Det finns självklart även många andra orsaker som kan leda till tandvärk. Nedan har vi listat de vanligaste orsakerna som kan ge upphov till tandvärk. Vissa av dessa fall leder till en lindrigare form av tandvärk medans andra fall kan leda till kraftigare tandvärk.

Hög fyllning/lagning eller krona - tanden belastas för hårt vid tuggning vilket kan leda till tandvärk. Lagningen putsas ner vilket leder till att besvären oftast avtar inom några dagar.

Djup/pulpanära fyllning/lagning - kan leda till inflammation i pulpan vilket ibland kan gå över men som ibland även kan leda till tandvärk och därefter rotfyllning.

Djupa kariesangrepp - leder ofta till pulpit och kraftig tandvärk. Tanden behöver ofta rotfyllas.

Inflammationer och/eller infektioner i käkbenet - ofta beroende på att en tand gått i nekros (dött) och blivit infekterad. Gör inte alltid ont men kan akutisera och leder då ofta till kraftig tandvärk. Tanden behöver rotfyllas eller i vissa fall tas bort.

Tandlossning/parodontit - ju tidigare man upptäcker och behandlar parodontit desto mindre risk för tandvärk. Patientens egenvård är av yttersta vikt.

Visdomständer - får inte altid plats i käkbenet och kan växa lite snett. Alla visdomständer är olika och kan ställa till med besvär på lite olika sätt. Ofta kan de orsaka en tandköttsficka där det är mycket svårt att hålla rent. Man får då en inflammation i mjukvävnaden runt visdomstanden. även kallad pericoronit. Detta kan vara mycket smärtsamt då det gör ont vid tuggning pga mjukvävnaden blivit så svullen. Det kan även vara svårt att gapa pga smärta. Man kan bli svullen och även få djupare infektioner och behöver då antibiotika. Vid upprepade besvär med visdomständer rekommenderas avlägnsnande. Ibland är det väldigt tydligt både på röntgen samt i munnen att visdomstanden kommer att ställa till med besvär och då rekommenderas att man tar bort den.

Trasig fyllning/lagning - leder till att olika stimuli som värme och kyla kommer in i tanden och orsakar tandvärk. Ofta kan det även kännas väldigt vasst mot tungan. Fyllningen avlägsnas och ersätt men en ny.

Spricka - kan vara mycket svårt att diagnostisera då det sällan syns på röntgen. Befintliga lagningar måste tas bort för inspektion. Om sprickan går långt/djupt ner i tanden behöver man ibland rotfylla tanden för att bli av med tandvärken. Går dock sprickan väldigt djupt ner i tanden och ner i rotkanalerna så är prognosen för en rotfyllning dålig och då tar man istället bort tanden. Ofta är detta tyvärr det enda sättet att bli av med tandvärken i en tand med väldigt djupa sprickor. Tyvärr är detta inte alltför ovanligt på kindtänder med stora amalgamlagningar.

Trauma - kan bero på en mängd olika saker. Att man tex bitit på något hårt eller ramlat och fått en smäll på tanden. Om tanden går sönder så att pulpan blottas får man förr eller senare tandvärk och behöver då rotfylla tanden. Ibland kan tanden frakturera långt ner i roten och då får tanden oftast tas bort. Lyckligtvis klarar sig många tänder efter ett trauma men det är viktigt att komma ihåg att en trauamskadad tand som är symtomfri kan ge upphov till besvär och tandvärk vid långt senare tillfälle. Det är därför viktigt att kontrollera tanden/tänderna regelbundet, i synnerhet efter ett trauma.

Tandgnissling/tandpressning - kan leda till tandvärk. Ofta sker detta i perioder med mycket stress beroende på aktuell livssituation. Man sover ofta sämre och kan vakna med ömma tänder, kinder och spänningshuvudvärk. Tandslitage kan även leda till att man biter sönder sina tänder vilket självklart kan leda till tandvärk. Olika typer av avslappningsövningar eller "käkgymnastik" kan ibland hjälpa men eftersom man ofta pressar eller gnisslar tänder undermedvetet och framförallt nattetid är det bra att ha en bettskena som man sover med på natten. En bettskena är en bra investering då den hjälper till att avlasta käkleder, skyddar tänderna från onödigt slitage och får tuggmusklerna att slappna av. Överkäkens och underkäkens tänder skall egentligen endast ha kontakt då man tuggar.

Protes eller bettskena som felbelastar tänder - innebär att vissa tänder får ta emot mer belastning än andra vilket kan leda till ömhet och tandvärk. Tag med protesen eller bettskenan till tandläkaren så kan man ofta väldigt enkelt slipa in så det stämmet med ditt bett. Besvären bör sedan avta inom en till två veckor. Ha alltid för vana att ta med din bettskena eller protes till din tandläkare då du har tid för undersökning.

 

Ring och få hjälp idag! 08-659 45 00

 

I samarbete med Novo Dental